Camper kosten lopen omhoog door wegenbelasting

Of je nu een camper koopt of huurt, hangt af van verschillende factoren en je persoonlijke omstandigheden. Hier zijn enkele overwegingen:

Kosten van kopen:

Afschrijving: Campers kunnen duur zijn, variërend van enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s, afhankelijk van het type en de kwaliteit. Gemiddeld schrijft men € 5000 per jaar af.
Onderhoud: Als je een camper bezit, ben je verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten, ongeveer €1200 per jaar. Dit omvat zaken als brandstof, banden, mechanische reparaties, enzovoort.
Verzekering en wegenbelasting: Campers vereisen verzekering en wegenbelasting, wat een doorlopende kostenpost is, €1750 per jaar. De premie kan variëren afhankelijk van je rijgeschiedenis en dekking. Daarnaast gaat de wegenbelasting verdubbelen in 2026.
Opslag: Je moet mogelijk kosten (€750 per jaar) overwegen voor het opslaan van de camper wanneer je deze niet gebruikt, vooral tijdens de wintermaanden.

Kosten van huren:

Huurprijs: Dit omvat de dagelijkse of wekelijkse huurprijs van de camper. Dit kan variëren afhankelijk van het type camper, de locatie en het seizoen.
Verzekering: De verhuurder biedt meestal basisverzekering, maar je kunt extra dekking overwegen.
Beperkte vrijheid: Je hebt niet dezelfde vrijheid als wanneer je een camper bezit, maar je vermijdt ook de bijbehorende kosten.

 

 

Over het algemeen is het kopen van een camper duurder op korte termijn vanwege de hoge aankoopprijs en de lopende kosten bij elkaar tussen de €8000 en €9000, terwijl huren vaak voordeliger is als je slechts af en toe een camper wilt gebruiken. Daarnaast geniet je bij een huur camper altijd van de laatste veiligheid en technische snufjes. Als je van plan bent om regelmatig lange reizen te maken, kan het kopen van een camper uiteindelijk kosteneffectiever zijn, maar dat hangt af van je specifieke situatie en behoeften.

Scroll naar boven