De reis naar Noorwegen in hartje winter

Onze reis naar Noorwegen in hartje winter was met een huurcamper van Hellow Happy Camper uit Wijchen.
Onze eerste overnachting was op een “Parkeringsplads for autocamper” in Ringsted, Denemarken. Hier stonden we op een parkeerplaats, met speciale parkeervakken voor campers. Deze camperplek is  gratis, maar zonder faciliteiten. Voor ons was dit de perfecte plek!

De volgende dag zijn we doorgereden naar Kopenhagen. Deze stad is zeker de moeite waard om eens langs te gaan! We raden het af om in het centrum te parkeren met een camper. Daarentegen is er dichtbij het centrum een mooie camperplaats aan de haven, in Kastrup. De camperstaat veilig en er zijn voldoende elektriciteitsvoorzieningen. De omgeving is zeer aangenaam en rustig. Nog een pluspunt, met de metro ben je binnen een half uurtje in het centrum van Kopenhagen! Onze reis begon vanuit Nederland. We vertrokken ‘s ochtends vroeg om flink wat kilometers te maken richting het noorden. In Kopenhagen is het leuk om een bezoekje te brengen aan Nyhavn. Dit is de bekende haven met al die gekleurde huisjes. Zowel overdag als ‘s avonds de moeite waard om even langs te lopen.

Door naar Zweden! Hier kwamen we de eerste roodgekleurde houtenhuisjes tegen langs de wegen. Dat is toch wel het stereotype beeld van Scandinavië! Wij vonden het echt genieten om door het witte en vooral rustige landschap heen te rijden. In Zweden zijn er heel veel rustplaatsen langs de weg waar je met de camper mag overnachten. Perfect voor ons! Zweden is ook het land, waar de meeste elanden leven. Deze grote dieren wilde wij ook wel eens met onze eigen ogen zien. Dit hebben wij gedaan bij Dalsland Moose Ranch. Hier kun je elanden voeren en aaien! Er is een gids bij, die van alles verteld over de elanden. Super interessant!

Door naar Noorwegen! In Noorwegen mag je op veel plaatsen “wildkamperen”, ideaal voor ons als camperaars. Zo kun je heerlijk wakker worden, met de mooiste uitzichten! Om de 3/4 dagen vonden wij het prettig om weer op een camping te staan. Bijvoorbeeld om de stroomvoorziening van de camper op te laden en het waterreservoir bij te vullen. Belangrijk om te weten is dat niet alle campings open zijn in de winter, maar met een beetje research op google kun je alles vinden! Vanuit Zweden zijn wij naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, gegaan. In Oslo is er één camping open in de winter. Topcamp Bogstad is een supermooie en nette camping, dus zeker een aanrader. Naast de camping zit eentankstation en ook nog een supermarkt. Daarnaast is er heel veel te doen in Oslo.Een bezoekje aan het centrum van de stad bijvoorbeeld, om de Noorse architectuur te ontdekken. Als je wat verder de berg op rijdt, zal je ontdekken dat je hier ook heel mooi kan skiën en zelfs kan sleeën!
De maanden december en januari zijn de koudste maanden in Scandinavië. Met onze route hebben we hier rekening mee gehouden, door voornamelijk langs de zuidkust te rijden. Met een gemiddelde van -10graden Celsius was dit voor ons super goed te doen! Vanuit Oslo zijn we via Kristiansand naar Flekkefjord gereden. Hier stonden we helemaal alleen op een camping. In de winter zijn er een stuk mindercamperaars dan in de zomer. Dit heeft naar onze mening alleen maar voordelen, aangezien je super veel privacy hebt en met niemand rekening hoeft te houden! We zijn veel onderweg geweest, op zoek naar de mooiste plekjes van Noorwegen. Die hebben we dan ook zeker gevonden!
Vanuit Stavanger zijn we verder gereden richting Bergen. Met een route door de fjorden is het een cadeautje om hierheen te rijden. Het water is in de fjorden glashelder en de lucht zo blauw!
Ben jij ook een stadliefhebber? Dan is Bergen zeker de moeite waard. De stad heeft niet voor niks deze naam, want de stad ligt tussen 7 bergen in.
Bergen heeft onwijs veel charme door de smalle straatjes en gekleurde huisjes aan de haven. Bergen was vroeger het handelscentrum tussen Noorwegen en Europa, dit zie je terug als je daar loopt!
Wij hebben onze reis vervolgd richting Stavanger. Hier in de buurt vind je de redelijk beroemde wandelroute richting de Preikestolen. Een klim van 4 kilometer, met een stijging van 300 meter. Dit is begaanbaar in de winter, al moet je wel van een beetje uitdaging houden. Het uitzicht is de klim wel meer dan waard!

Na onze stop in Bergen werd het tijd om weer richting Zweden te rijden. Via de ‘Route 7’ rijd je door het Hardangervidda national park. Deze route heeft heel veel indruk op ons gemaakt. Het eerste deel van weg reden we door een soortwoestijn van sneeuw. Je zag bijna niks en het was helemaal verlaten. Tegen de zonsondergang kwamen de mooiste kleuren in de wolken tevoorschijn! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden. Wij hebben onwijs genoten van de Scandinavische winter. Echt een hele grote aanrader! Onze drie weken zaten er alweer bijna op, dus vanuit hier zijn we langzaamaan richting Nederland gereden.

Scroll naar boven