2 weken camper route magische explosie: Las Fallas in Valencia

Vanuit Hellow Happy camper in Wijchen kunnen we deze reis ook aanbieden als Fly and Drive vanaf een nader te bepalen vliegveld. Daarnaast hebben we verschillende routes in diverse landen beschikbaar. We kunnen alle camper routes binnen Europa op verzoek samenstellen. En dat met een geheel verzorgde camper die vergelijkbaar is met een hotel, ook wel een luxe camper genoemd, deze biedt alle gemakken en voorzieningen van een hotel, maar dan op wielen.  Naast de complete standaard uitrusting kunnen we extra leveren, beddengoed, linnen, fietsen, enz.

Introductie Las Fallas:

Valencia, een stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur, komt elk jaar tot leven tijdens het betoverende festival van Las Fallas. Dit unieke Spaanse spektakel, dat plaatsvindt van 15 tot 19 maart, trekt bezoekers van over de hele wereld met zijn kunstzinnige ninots, oorverdovende vuurwerkshows en levendige straatoptochten. In deze blog gaan we dieper in op de betovering van Las Fallas en ontdekken we waarom dit festival een must-see is voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke culturele ervaring.

De Geschiedenis van Las Fallas:

Las Fallas heeft zijn oorsprong in de traditie van timmerlieden die op de vooravond van het feest hun onnodige houten voorwerpen verbrandden om plaats te maken voor het lichtere lenteseizoen. Wat begon als een eenvoudige lente-opruiming, groeide al snel uit tot een grootschalig festival waarbij kunstenaars maandenlang werken aan de creatie van intrigerende ninots (grote figuren) die later ritueel worden verbrand.

De Voorbereiding:

Terwijl de stad zich voorbereidt op het festival, dompelt Valencia zich onder in een uitbarsting van creativiteit. Buurten werken samen om gigantische ninots te bouwen, elk met een uniek thema dat vaak een satirische kijk op de maatschappij vertegenwoordigt. De straten worden versierd met kleurrijke lichtdecoraties en de geur van paella en vuurwerk vult de lucht.

De Hoogtepunten:

La Plantà:

Op 15 maart komen de ninots tot leven in een evenement genaamd “La Plantà”. De straten worden omgetoverd tot openluchtmusea met de indrukwekkende kunstwerken die de aandacht trekken van bezoekers en juryleden.

La Ofrenda:

Op 17 en 18 maart brengen duizenden Valencianen bloemen naar de Maagd van de Hulpelozen in Plaza de la Virgen. Dit hartverwarmende ritueel symboliseert de dankbaarheid en liefde van de inwoners voor de beschermheilige van Valencia.

Het Vuurwerk:

Elke dag om 14:00 uur worden de oren van bezoekers verwend met indrukwekkende vuurwerkshows. Op 19 maart bereikt het vuurwerk een crescendo met het spektakel genaamd “La Nit del Foc” (De Nacht van het Vuur).

La Cremà:

Het hoogtepunt van Las Fallas vindt plaats op 19 maart om middernacht, wanneer de ninots in vlammen opgaan tijdens “La Cremà”. Een emotioneel moment dat het einde van het festival markeert en ruimte maakt voor een nieuwe cyclus van creativiteit.

Tips voor Bezoekers:

Maak gebruik van een Nederlandse stadgids Eline van den Heuvel (eline@valenciainside.com). Deze kan u de stad laten zien, tips geven en nog meer.

Een van de gunstig gelegen camperplaats is in Betera. Zet je camper neer in de buurt van de stad Valencia, en sta op minder dan 25 minuten middenin het centrum van de stad. Op slechts 300 meter van Valencia Camper Park (https://valenciacamperpark.com/) is namelijk een metrohalte, wat de ligging van dit park ideaal maakt.

Kies je Ninot: Elk jaar wordt één ninot gered van de vlammen en toegevoegd aan het Museo Fallero, waar je een blijvende herinnering aan dit artistieke spektakel kunt vinden.

Proef Lokale Lekkernijen: Las Fallas is niet alleen een visueel feest, maar ook een culinair avontuur. Proef lokale specialiteiten zoals paella, bunyols (donuts) en horchata.

Conclusie:

Las Fallas in Valencia is niet alleen een festival; het is een betoverende reis door kunst, vuur en de ziel van deze prachtige Spaanse stad. Of je nu een liefhebber van cultuur, geschiedenis of gewoon een enthousiaste reiziger bent, Las Fallas zal je ongetwijfeld verleiden met zijn unieke charme en levendige festiviteiten. Dus, waar wacht je nog op? Plan je reis naar Valencia en dompel jezelf onder in de magie van Las Fallas.

Heenreis

Dag 1: Nederland naar Bordeaux, Frankrijk
– Vertrek vroeg in de ochtend en reis zuidwaarts door België naar Frankrijk.
– Maak onderweg korte stops voor pauzes en om te tanken.
– Overnacht in de omgeving van Bordeaux. Er zijn verschillende campings en camperplaatsen beschikbaar.

Dag 2: Bordeaux naar Zaragoza, Spanje
– Vervolg je reis door Frankrijk en steek de grens over naar Spanje.
– Rijd door naar Zaragoza, een stad in het noordoosten van Spanje.
– Overnacht op een camping of camperplaats in de buurt van Zaragoza.

Dag 3: Zaragoza naar Valencia
– Maak een vroege start en rijd naar Valencia.
– Breng de middag door met het verkennen van Valencia, bijvoorbeeld het oude stadscentrum en de Stad van Kunsten en Wetenschappen.
– Overnacht op een camping in de buurt van Valencia.

Dag 4: Valencia
– Besteed de dag aan het verkennen van Valencia, geniet van het strand en bezoek bezienswaardigheden zoals de kathedraal en de Zijdebeurs.
– Als mogelijk, plan je reis zo dat je de stad kunt ervaren tijdens een lokaal evenement, festival of markt.
– Overweeg om ‘s avonds Valencia te verlaten of te overnachten en de volgende dag terug te keren naar Nederland.

Terugreis

Dag 1: Valencia naar Zaragoza, Spanje

 • Begin je reis vroeg in de ochtend vanuit Valencia.
 • Rijd noordwaarts door Spanje en bereik Zaragoza.
 • Overnacht op een camping of camperplaats in de buurt van Zaragoza.

Dag 2: Zaragoza naar Bordeaux, Frankrijk

 • Vertrek op tijd en rijd door Noord-Spanje naar Frankrijk.
 • Steek de grens over en bereik Bordeaux.
 • Zoek een geschikte camping of camperplaats voor de overnachting.

Dag 3: Bordeaux naar Parijs, Frankrijk

 • Vervolg je reis door Frankrijk en rijd richting Parijs.
 • Overnacht in de buurt van Parijs op een camping of camperplaats.

Dag 4: Parijs naar Nederland

 • Rijd naar Nederland en probeer de ochtendspits rond Parijs te vermijden.
 • Afhankelijk van je exacte eindbestemming in Nederland, bereik je in de loop van de dag je eindbestemming.

Tips:

 • Plan je route van tevoren en identificeer geschikte camperplaatsen of campings voor overnachtingen.
 • Houd rekening met verkeersomstandigheden en eventuele wegwerkzaamheden.
 • Zorg ervoor dat je camper in goede staat is voor zo’n lange reis.
 • Plan voldoende rustperiodes om vermoeidheid te voorkomen.
 • Controleer de actuele verkeersinformatie en eventuele reisbeperkingen onderweg.

Houd er rekening mee dat deze route gericht is op snelheid en efficiëntie. Als je meer tijd hebt, overweeg dan om extra tussenstops te maken en de reis in een rustiger tempo te beleven.

 
 
 
Scroll naar boven